MERRY CHRISTMAS
Holla u guys......(^_^)


Wanted to wish all of you 

v
*
v
*
v
*
v
*
v


and not forgetting my darling Asuk....merry christmas darling and jangan lupa tu hamper untuk dorang mummy sama moing hahahahhahaha...

Merry Christmas to the One I Love By Nicholas Gordon

Merry Christmas to the one I love,
Even on this day of love for all,
Remembering the love of one whose call
Redeemed all those whose hearts his love might move.
Yet only one love does my spirit prove,
Chosen in a passion like a squall,
Having in such ecstasy withal
Rejoiced in what we were created of.
In such love do we find our way outdoors,
So to be drawn to love of flesh and soul,
Traveling beyond our village green,
Moving towards the wash along our shores
As our love joins the greater love unseen,
Shining with dark passion on the whole. 



www.tips-fb.com
THE BIG DAY - 12TH UMS CONVOCATION : Part II
Salam and hi y'all ^_^

Bah....kesinambungan dari last entri pasal my convocation.  Macam basi sudah cerita ni but tidak apa lah kan, daripada ketiadaan idea, nah ini ja lah yang ada.

Kita berstory-mory dengan gambar lah kan hehehehe (ketara sudah ketandusan idea).

 L-R:  Erna, Afifi, Kimora, Sharifah.

Hehehe gambar ini diambil pada hari terakhir konvo, besa lah bertugas kan dan zon yang paling disukai adalah ZON 6 GRADUAN & VVIP.  Walaupun penat di zon ini dengan sakit kaki lah, lenguh lah dan sebagainya, kepuasan sebagai petugas amatlah dirasai ditambah lagi dengan rakan2 setugas yang sungguh ceria menyemarakkan lagi semangat untuk bertugas ya.  Kalau orang Sabah cakap, paling sandi lah bertugas di zon ini, sebabnya kalau graduan terlupa atau terhilang kad nama, gerenti kami akan bertungkus lumus untuk mendapatkan kad nama yang baru, kalau graduan TERPAKAI kasut yang tidak memenuhi spesifikasi majlis, kami akan mencari atau meminjamkan kasut sendiri untuk mencover kecacatan itu.  Memang fun kerja di zon ni eventhough mo dekat seminggu juga mo mengasi hilang tu penat kaki berdiri okey....


 L-R: Kimora, Azmi, Sharifah

Ini pun diambil pada hari terakhir juga hehehehe ndak kepuasan bah kami bergambar.


Yang ini gambar para petugas Konvokesyen ke 12 UMS, belum lagi masuk semua ni, yang lain sudah bertempiaran balik hehehehe penat bah 3 hari bertugas. Juga diambil pada sesi terakhir.


L-R:  Ida, Sharifah, Kimora, Tien.


Part ini yang paling menyeksakan hehehehe, sudah lah panas, cair bah make up adeehhh hilang sudah sedikit keayuan dek kepanasan ruang dewan.  Masa ini tengah menunggu masa untuk perarakan graduan masuk ke dewan, so blessed dapat turn terima skrol pada sesi kedua hari pertama hehehehe.


Selepas sesi kedua tamat.  Huuh...sungguh kecewa juga masa ni sebab terlupa kamera ya, so minta tolong kawan ambik, ndak tau sudah my darling pigi mana, mo kol jangan haraplah, signal dalam dewan memang tiada.  Tapi ndak apa, better ada daripada tiada kan...


Terima kasih semua yang memberikan ucapan tahniah, bunga dan hadiah hehehehe, susah mau gambarkan perasaan masa tu, terasa betul diraikan.  Ndak sangka betul dapat banyak hadiah dan bunga ni, padahal me tu balik-balik sudah meREMINDkan kekasih hati aaa minta bouquet yang paling besar...sampai sekarang tiada aaaaa.  But, he did send me sms which membuatkan hati sungguh gembira --> Congratulation, u r the best, love you, kiss kiss *blushing sudah ni*


Bouquet dari Tien

Yang ini from my family

From officemate

From my bro & family

so sweet niiiiii

yang ini dari Dr. Rossita

yang ini dari Dr. Sitti Raehanah

To be continue....

www.tips-fb.com
Little house Amanda Seyfried
www.tips-fb.com
THE BIG DAY - 12th UMS CONVOCATION
Salam and hi y'all....

It's been awhile....after those four years struggling with work and study finally I've graduated yayyyyyyyyyyyy!!!! Received my scroll on 9 October 2010 @ Session 2 hehehehhee....so happy and overwhelmed.

Tapi....yang bikin spoil adalah.......lupa bawa camera!!!!! mengharapkan boipren terchenta, busy dengan VVIP so menumpang kasih saja lah dengan kawan-kawan yang lain. 

Taken @ mini studio....boleh lah since my dad mau juga ada pic hari tu hehehe

This one also @ mini studio...

Credit to Sonia
This picture I love the most.....thank you guys!

Will continue....
www.tips-fb.com
09102010


CAN'T HARDLY WAIT
www.tips-fb.com
get your free blog banner at emilayusof.com
www.tips-fb.com
Eid's preparations
Salam (^_^)

Haven't started a n y t h i n g y e t (stressing the bold letters hahaha)....I guessed everyone is enjoying their Eid's preparation, ada yang awal ada yang sedang berperang sekarang ni dan ada yang last minute hehhehe.

Not that I'm not that excited but yeah....thinking of the age (tua sudah bah) and probably the convocation ceremony on October has stole my excitement hahahahahaha....ya bah I'm so looking forward for my convocation this October, after four years....four years without weekends, sound pathetic kan and the excitement for Eid throughout the four years....not excited at all mengenangkan all the assignments hahahaha but but but this Eid...I balas dendam you...cuti dua minggu ya Y(^_^)Y....

My mom asked me this morning, " sudah kau bili biskut raya"

Me the Tukang Beli Biskut Raya pun menjawab lah, "belum lagi tau, kenapa?"

The mummy,"ndak payah lah ko bili di KK, beli ja di kampung".

Me the Tukang Beli Biskut Raya," aaaa???? Bah." I was confused, adakah si mummy sudah membooking biskut dengan opismatenya? Matilah membayar ni kali kalau banyak.  Well... you see this Eid actually I'm planning to bake some cookies and also cake, untuk menjimatkan belanja lah kononnya (padahal mo savings untuk konvo ni).  It's been soooooooooo long long long time ago I haven't bake any cookies....with the new oven (che che che minta puji lah), I am so rajin dan berkobar-kobar hahahaha....ala buat 2-4 biskut pun ok sudah tu, ndak payah banyak-banyak sebab paling-paling pun tu pokok rambutan di belakang rumah si mummy juga jadi pujaan ramai hahahaha.

Alah....buat biskut yang senang-senang ja seperti kuih siput (ini my peberet), biskut suji, biskut cornflakes dan lain-lain...ndak menyesakkan fikiran...tapi mau juga menyinggah ni di Pasar Besar untuk cuci mata.

Since my brother and the company tidak balik Sarawak, so memang ada lah juga tu biskut raya dorang bawa dan may be juga ada kek lapis sarawak tu kena kirim dari my SIL' family.  Usually bila buat open house pun, kami tidak lah masak yang power-power, lebih kepada ikan bakar, sambal belacan, sayur rebus, ulam dan lain-lain, sebab kemuakkan daging rendang dan sebagainya.

Okay, itu ja lah....till then...
www.tips-fb.com
HAPPY 53rd INDEPENDENCE DAY MALAYSIA
31 AUGUST 2010

HAPPY 53rd INDEPENDENCE DAY

MY LOVE MALAYSIA
www.tips-fb.com
Salam (^_^)

Ya ... manisnya berjanji kan untuk mengupdatekan belog ni tapi janji tinggal janji dong.....!!!!!  Sorry guys, bukannya ndak ada topik yang best-best tapi aksesori untuk entri baru seperti gambar selalu tidak dapat diambik karena bateri tidak dicharge ya, angkara sang punya kamera TERLUPA UNTUK MENGECAS BATERI KAMERA.

Nah...itulah siapa suruh, kalau ndak sudah ada tu gambar-gambar penyeri entri terkini hehehe padan muka, jadi jangan kuciwa kalau pendapatan di Nuffnang ndak bergerak.

Memang betul, kadang-kadang kuciwa dan sungguh jeles bila nampak entri kawan-kawan blogger yang lain mencecah ribuan sedangkan empunya diri duiiina sikitnyaaaa....bila sudah bersemangat tu mau buat entri baru, kamera plak buat hal....jangan salahkan kamera sila salahkan diri sendiri sebab LUPA.

Mungkin juga sebab entri tidak menarik untuk dibaca? Mungkin juga penggunaan bahasa yang digunakan dalam belog ini menyukarkan pembaca? Atau.....memang penulis belog ini sengaja mencari alasan hahahahahaha apa-apa saja lah kan...eeuwwww sungguh lah ayu ayat-ayat ku ini (@_@)

Ganbatte Kimora san!
www.tips-fb.com
Jazmine Sullivan - Bust Your Windows
www.tips-fb.com
Twitter
Salam and hi y'all (^_^)

Ramadhan ke 14 sudah pulak ni.......lagi 2 minggu kita akan menyambut Syawal, macam teruja skit lah ni tahun sebab boleh bercuti lama skit hahahaha.  Maklumlah empat tahun menimba ilmu jadi cuti tahunan diperuntukkan untuk study weeks dan exams, jadi kalau ada perayaan pun kena bajet-bajet cuti lah.....sedih okay masa ni sebab ndak dapat beraya lama, orang masih lagi riang ria, sudah kuliah plak adeeehh.  Tapi itu cerita dulu hehehehe..

Eh eh eh....mengapa pulak tiba-tiba cerita pasal raya padahal tajuk entri adalah TWITTER???? Saja bah tu menambah ayat-ayat cinta konon hahahhahaha....

Ok ok berbalik kepada cerita TWITTER ni...dulu me ada akaun twitter ni tapi disebabkan ada "isu" yang melanda, habis semua akaun di alam maya diDELETEkan ... tanda protes lah konon ... sekalinya kan cam menyesal plak sudah nasib baik ni kimoradilautbiru ndak terdelete forever....

Then terbaca entri Sis Red ni, trus apa lagi terhegeh-hegeh lah bah mengaktifkan lagi ni twitter....hahahaha gara-gara mau ikut contest lah katakan...anyway good juga lah at least ada juga masa untuk mengshoutoutkan perasaan kalau facebook down cam ni pagi....padahal bersemangat sudah ni mau baking cakes hahahaa ...

Ok peeps....kalau mau add me sila lah add me @ kimoradilautbiru.
www.tips-fb.com
Afgan - Pada Mu Ku Bersujud ( Offical Video )



Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud
www.tips-fb.com
Para Pencari Tuhan
Gambar sumber dari sini.

Dua hari terperuk dirumah dek demam kan...saya tertarik dengan drama ini Para Pencari Tuhan yang disiarkan di Astro Oasis bermula jam 1:30 petang.  Drama keagamaan yang cukup mudah difahami oleh semua. Best betul jalan cerita drama ni. 

Sinopsis (dalam bahasa Indonesia):

Para Pencari Tuhan bercerita tentang kehidupan seorang merbot (penjaga mushala) bernama Bang Jack (Deddy Mizwar) dan ketiga muridnya yang mantan narapidana, yaitu Chelsea (Melky Bajaj), Barong (Aden Bajaj), dan Juki (Isa Bajaj). Setelah keluar dari penjara, Barong diusir dari komplotan curanmor lantaran sering menyanyi di pengadilan. Setali tiga uang, Juki yang mantan copet, ditolak mentah-mentah saat kembali ke rumah ibunya. Nasib Chelsea agak berbeda. Ketika akan mengajak rujuk kembali dengan mantan istrinya, Marni (Anggia Jelita). Ternyata sang istri sudah menikah dengan Sumarno, polisi yang menjebloskannya ke penjara.

Akhirnya mereka bertiga secara tak sengaja bertemu dan luntang-lantung menyusuri Jakarta yang tak lagi ramah. Seharian mereka menjumpai warung tutup. Hati mereka makin sakit, merasa dunia sudah benar-benar menutup diri bagi mereka. Mereka baru tersadar saat ada yang memberitahu bahwa hari ini adalah hari pertama bulan puasa, sehingga tak ada orang makan di warung.

Ketiganya kemudian terdampar di sebuah mushala bernama At-Taufiq. Di sana ada Bang Jack, penjaga mushala yang fanatik dengan bedug. Dia tak mau adzan jika belum menabuh bedug. Mantan tukang jagal ini akhirnya tak hanya menerima ketiga narapidana tersebut tapi sekaligus sudi membimbing mereka ke jalan yang benar. Sebenarnya ilmu agama Bang Jack sendiri pas-pasan sehingga dalam penerapan agama sering keliru. Untunglah ada Aya (Zaskia Adya Mecca) yang membantunya. Gadis cantik penjual kolak dan pengelola perpustakaan gratis ini paham soal agama. Aya adalah adik ipar Ustad Ferry (Akri Patrio), sang ketua pengurus mushala, yang pamornya tengah menanjak setelah menjadi komentator di sebuah televisi. Belakangan pupolaritasnya tersaingi oleh istrinya sendiri, Haifa (Annisa Suci Wulandari).

Dalam sinetron ini juga ditampilkan hubungan yang unik antara Bang Udin (Udin Nganga), seorang hansip, dan sahabatnya Asrul (Asrul Dahlan), seorang pria beristri satu beranak empat, dengan Pak Jalal (Jarwo Kwat). Bang Udin dan Asrul sering merasa kesal dengan Pak Jalal yang merupakan orang paling kaya di kampungnya. Sekesal apapun mereka tetap mendatangi Pak Jalal untuk diberikan pekerjaan pada saat mereka kekurangan uang untuk biaya hidup. Selain itu, sinetron ini juga diwarnai dengan kisah cinta Aya dengan Azzam (Agus Kuncoro), teman masa kecil Aya, yang berliku-liku. Walau lamarannya sudah tiga kali ditolak, Azzam tetap pantang menyerah mengejar cinta Aya.

Sinetron bergenre komedi religi ini--cerita dan skenarionya ditulis oleh Wahyu HS--penuh dengan pesan agama yang disampaikan secara ringan sehingga tidak terkesan menggurui. Data AGB Nielsen menyebutkan bahwa tayangan ini meraih share di atas rata-rata 32 persen, dan disaksikan oleh penonton pria/wanita dari hampir semua kelompok umur, 10-24 tahun, 30-39 tahun, hingga 40-49 tahun.

SUMBER: WIKIPEDIA

Rupa-rupanya sudah sampai musim ketiga sudah kalo di seberang....waduh waduh....tapi apa pun sila lah tonton drama ini untuk mengetahui kesyiokankan ya...

www.tips-fb.com
SALAM RAMADHAN 1431H
Salam Ramadhan 1431 untuk semua (^_^)

Hari ini merupakan hari ketiga umat Islam berpuasa....alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi kerana kita masih diberikan peluang untuk sama-sama merasai kenikmatan bulan al mubarak ini.

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Lagu Man Bai ni merupakan antara lagu wajib dipasang hehehe bukan apa untuk menenangkan fikiran dari memikirkan perit tekak sekarang ni....ya sudah TIGA hari saya tidak berpuasa, terasa rugi betul tapi apakan daya sudah namanya perempuan kan....dan sebelum bermulanya puasa lagi saya sudah diuji dengan demam selsema dan sore throat yang amat perit....ini pun baru masuk pejabat setelah dua hari MC.  

Cuba juga untuk berpuasa hari pertama tapi memang tidak boleh tahan tekak sudah membengkak, pergi klinik nah kau...sah sah sudah tu doktor bilang bengkak sudah so baru dikasi tu antibiotik, alhamdulillah ok sudah sikit walaupun masih lagi terasa cam berduri ja tu dalam leher kerongkong semua...

Percubaan untuk berpuasa hari kedua pun tidak berjaya sebab Cik Merah datang melawat....ndak pa ada hikmah juga bocor di awal puasa ni, demam pun semakin ok sebab tidak minum air sejuk (hahaha sendiri cari pasal).


Apa pun.... saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua (^_^).

p/s: bila baca balik entri ni...eeee skema betulllll
www.tips-fb.com
What's for Breakfast?
Salam and hi y'all (^_^)

These are what I have for my breakfast this morning hehehehe...

hahaha nama ja dinner roll but I have it for my breakfast

lihatlah kegebuaannyaaaa
www.tips-fb.com
Family Photo - Special Hari Raya Edition
Salam and hi y'all (^_^)

Soon Ramadhan will come in mid August and then come along the Syawal in mid September.  Can't hardly wait for both months to come.....the excitement is lingering hehehehe puasa belum berganti semua lagi tau....awal-awal lagi mau bergumbira hahahahaha...

Every 1st Syawal, me and my familia will go to the first photo studio in my hometown purposely for Hari Raya's family photo.  Can't remember when it started but I only managed to get three photos only since some of it been enlarged and framed .... tak kuasa mak nyah nak buka frame gambar ni hahahaha...

I love this photo the most hahaha bukan sebab gambar ni I looked slimmer but the backgroud sangat lah sesuai compared to the other photos.  Ya ya ya masih slim lagi sini .... I guessed my weight was 48kg at this time lah...


Dunno lah why ada tu mark....probably kena air or something else...very orangy lah and my make up pun very dull.

This was taken in 2008 ... added new family members hehehe my SIL and ya me sudah gumuk hahahha and why am I wearing the spectackle???? Hilang keayuan doiiiii this year ndak mau pakai....bidak (hodoh) betul.

Last year we didn't take any cause my bro celebrated Syawal with his inlaws @ Sarawak.  This year definitely gonna be fun cause my nephew is joining us hahahaha havoc lah tu nanti but he likes camera....huh sungguh minta puji lah tu pose dia hahahaha.

So ... how's yours?  hehehhee
www.tips-fb.com
bergurau senda yang keterlaluan.....
Salam and hi y'all...

Ok bah juga kalau bergurau senda ni, tapi kita kena tau lah juga batas-batasnya dan jangan sampai menyentuh perkara-perkara yang boleh menyebabkan kawan, famili atau sesiapa sahaja yang terasa hati dengan gurauan kita tu.

Orang bilang biasa lah bah tu, but for me kadang-kadang keterbiasaan itu melampaui batas.  Ndak apa lah, mungkin mereka-mereka ini menagih perhatian kan...kesian so biar lah, satu hari nanti kalau terkena dengan diri mereka sendiri, baru lah mereka tahu camana rasanya.....
www.tips-fb.com
Hada Labo
Well....saya percaya semua rakyat jelata sudah tau tentang kewujudan produk Hada Labo ni kan? Hehehe ... actually saya pun sudah beli produk ni, memang bagus cumanya saya belum lagi mencuba all range of this product (since masih banyak lagi yang belum habis dipakai hehehe).

First, Sis Red yang perkenalkan tru her blog some time ago, then pergilah kononnya ke Guardian, then macam mo melompat riang gumbira kerana telah menjumpai Hada Labo, tanpa tengok label betul-betul, trus ambik ja dari rak....bayar di kaunter, siap promote lagi dengan budak kaunter tu, sampai rumah.....TERSILAP AMBIK HOKEYYYYY (padan muka).  Patut lah mahal rupanya yang diambik tu krim muka dalam bentuk milk bukannya toner....dasar kampungan hahaha

Promosi Hada Labo ni memang bagus lah instead of promoting tru website, facebook etc, their sending the sample of their product to you so that you can experience the product yourself....including me lah hehehe.  The sample arrived today....tadaaaaa


Will try these cuties tonight....till then
www.tips-fb.com
Hotel @ Terengganu
Salam

Suddenly boss kena minta jadi wakil NC ke majlis konvo UMT this weekend.  Puzzled for awhile hehehehe kalau di KL, senang skit mo spot hotel but Terengganu....totally blurrrrr, nothing come in mind.  Kena cari hotel yang dekat dengan UMT, so my fellow bloggers....any suggestion?

*UMT is Universiti Malaysia Terengganu.

**Primula Beach Resort popped up while googling the info, ok kah hotel ni?
www.tips-fb.com
Bread, Love and Dream
I've been so in love and addicted to korean drama lately and always be the diehard fan forever heehehe since I watched the Love Letter.  I love the japanese too but I guessed the korean version is giving more emotional feeling despite of the harsh language hehehe....whatever lah kan yang penting ceritanya best dan siok.

When the Cinderella's Sister series ended....cam tidak puas hati pulak ending dia tu.  Part yang best cuma di tengah-tengah ja, in the end, duiiii naaaa cam indak best lah.  Kecewa ni, trus cam ndak mau tengok lagi tu drama korea....

Tapiiiii.....kannnnn, tidak ketahanan juga bah, 303 tetap di hati hehehe so ngam-ngam buka channel tu, ngam-ngam lah juga ni drama Bread, Love and Dream muncul.  Mula-mula macam tiada perasaan menengok tapi lama-lama.....trus ni singut-singut*




Summary:

The story begins 12 years prior to when maid Kim Mee-soon gave a birth to a child named Takgu.  As Kim became pregnant with Geo-seung food cooperation chairman, Gu Ill-joong's child, Mr. Gu's wife, Suh In-sook forced Kim out of her house.  

It is after 12 years that Takgu appears again at Mr. Gu's birthday party to formally announce himself as the legitimate son of Mr. Gu.  However, due to Suh's contempt towards him, he is driven out of the house once more.  It is at this worst moment in life that Takgu meets his everlasting mentor, Pal-bong and his true love, Yang Mee-soon.

From then on he finally determines to embrace his new life by becoming the world's best baker.  However, his journey to his goal appears to be tough due to unexpected encouters with his first love and his step brother Gu Ma-joon.  So how would his journey end?.....


Ndak sabar mau tengok cerita selanjutnya....
www.tips-fb.com
Happy Birthday Aunt Suszi
Salam and hi y'all.....this version has been edited as 19 July 2010 (aiyooo so skema lah hahaha).


Since the photos are limited edition hehehe (kelaparan bah tu tukang ambik gambar)...please enjoy these photos:

My cute cousins hehehe

menunggu saat-saat untuk makan hehehe

Nothing fancy just small family gathering...

Presenting to you...si Iris punya signature pose duiina giris malu-malu

Itu ja lah hehehehe

www.tips-fb.com
KKFM -> bukan sekadar muzik (^_^)
Salam and hi y'all....

Busy bah this lately....dengan writting yang ndak pandai siap2 ni....bosan sudah, motivasi pun menurun tapi nanti ndak boleh konvo kalau ndak siap doiiiiii tulung lah....

Owh owh owh....mo kongsi ja ni sama pembaca di luar sana hehehe....akhirnya radio UMS iaitu KKfm sudah dilancarkan kemarin....nah ni frekunsinya 91.1 tapi siaran hanya di sekitar sini ja lah maksudnya KK, Penampang, Tuaran ja....

Paling sioooook segmen "ampai-ampai" kelolaan si Felix (AF) dan Ramli setiap jam 4 petang hingga 8 malam....very the sabahan punya slang hahahahaha ketawa ja saya dalam kereta dengar dorgan si Felix ni bercakap .... lebih kurang cam si Othoe juga bah hahahaa.... bagus kamurang tunning tu 91.1

Bah itu ja lah untuk saat ini hehehehe......

KKfm bukan sekadar muzik
91.1
www.tips-fb.com
SAVE OUR SEAFOOD
Salam and hi y'all

PLEASE SUPPORT SAVE OUR SEAFOOD CAMPAIGN

Malaysia’s first sustainable seafood guide
WWF-Malaysia and Malaysian Nature Society have collaborated to present Malaysia’s first ever seafood guide to responsible seafood lovers to empower them to make informed decisions towards choosing sustainable seafood, which means seafood that is caught and farmed responsibly and is not detrimental to our environment.

The bilingual guide in English and Bahasa Malaysia provides an insight into the sustainability of the 50 most popular Malaysian seafood species. The species are sorted into three colour-coded categories: Recommended (Green), Think Twice (Yellow) and Avoid (Red).

Your choice of seafood today will determine the future of our fish stocks and the health of our oceans and its marine life. Use your power as a consumer to determine the future of our marine environment and download the guide now - taken from here.

www.tips-fb.com
Miss Laze-a-lot
my motivation's left me
I can't get out of bed
too lazy to lift a finger
even to scratch my head

I didn't do anything yesterday
or the day before that
just lounged around and ate corn chips
getting really freaking fat

my hair is nappy and tangled
I should go take a shower
been rapt in a Law and Order marathon
for the past eleven hours

I thought about doing something
but the thingking made me tired
I've called out of work four days in a row
so I'm pretty sure I'm fired

I just don't want to do anything
anything at all
my laziness has killed my drive
and my enthusiasm, hit a wall

so I might as well procrastinate
yet another day
and keep on doing nothing
and let LAZY have it's way.......


www.tips-fb.com
Ikan Panggi
Salam and hi y'all


Not sure what some of you call this but this is one of the local dish here in Kota Belud which we called it "ikan panggi" even the spelling me oso dunno it is right or wrong hehehe.  You can get this easily at tamu or sunday market here in Kota Belud. I guessed in malay they called it ikan pekasam or may be I wrong, not so sure.

To cook this ikan panggi is easy just fry it and the outcome may not fancy the eyes but the taste is marvellous hahaha for me lah.


told ya....hahahaha

SUPPORT LOCAL DELICACIES
www.tips-fb.com
Something New and So Sweet
hehehe notice something in these pictures?


then...leave your comment hehehe mau minta puji dulu ni walaupun gambar ndak brapa cantik hahaha belum edit lagi bah....
www.tips-fb.com
Lunch
Salam and hi y'all (^_^)


ENJOY YOUR LUNCH PEEPS 

www.tips-fb.com
Snack...anyone?
Salam and Hi y'all (^_^)

It's only 11:12 am and I'm hungry hohoho....so just grab this for snack


Then ... have to wait till 1pm for lunch...owh owh sungguhlah seksa
www.tips-fb.com
World Oceans Day - 8th June 2010
STICKY MODE POST - please scroll down for new entry (^_^)

Salam and hi y'all



                      

Oceans of Life

Pick your Favorite * Protect your Favorite

Each of us relies on a healthy ocean with a rich diversity of life to provide most of the oxygen we breathe, much of the food we eat, as well as medicines and other essentials that we need to survive. The greater the diversity of life in the ocean, the better job the ocean can do in helping maintain the planet’s normal climate conditions.

Seas the Day!  What kind of ocean do you want to leave for your children and grandchildren? By modifying simple things we do every day, we can positively impact the future of our world ocean. We can all help motivate people to take conservation action, and together, we can make a real difference!

Here are just a few ways we can do our part to protect our blue planet:   
The Seven C's for Ocean Conservation:
Commit to making a real difference
Aim to be carbon neutral this year by reducing your energy consumption and offsetting the rest.  

Conserve in your home
Upgrade to “greener” appliances and install compact fluorescent light bulbs.
  
Consume consciously
Rethink what you “need”, purchase “green” products, and buy locally grown foods and sustainable seafood.

Communicate your interests and concerns
Share your concerns about a healthy ocean with your friends, family, colleagues, and the local media.

Challenge yourself daily
It’s not always easy but try to walk, bike, carpool, and take public transportation to cut down your coral-reef harming carbon emissions.

Connect in your community
Meet new friends and make a difference by getting active as a volunteer with a local watershed or ocean group.

Celebrate our ocean!
Take part in a World Oceans Day activity near you or plan your own for June 8th.


Find more information and inspiration at: www.WorldOceansDay.org and www.SeasTheDay.org  


Celebrate World Oceans Day on June 8th!

 Information extracted from here.
www.tips-fb.com
Balik Kampung
Salam and hi y'all

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan...Aramatiiiiii

It's May and time to celebrate the harvest festival and of course lah long holiday here in Sabah and also Sarawak.  Bah apa lagi balik kampung lah kita hehehhee...

This year as usual balik kampung lah since malas mau pigi sana KDCA, so packed and so hot bah nowadays... mana tahan ooo the heat.  Tapi kalau sudah balik kampung ni, nah selera makan pun makin menjadi-jadi jadi tiada guna lah itu diet semua hahaha...

Jadi ... dipendekkan cerita, sila lah enjoy dengan gambar-gambar yang tidak seberapa ini ya hehehhe

nah ini buah mata kucing ... forgot sudah apa kena panggil in Malay & English, fresh from the tree (^_^)

hehehe me and budak kicik si Anis

hehehe si Anis

iklan sabun Bio hahahaha


Till then....
www.tips-fb.com