Cath J's June 2012 Giveaway
Salam & Hai Semua (^_^).......




Cantik kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn....... jadi saya pun dengan sangat gembira mau ikut ni GA lalalalalala......

Pernah ikut sekali duuuuuuuuluuu but can't really remember when hahaha.  Tapi oleh kerana agak kebingungan skit maka ndak dapat lah terjoin huhuhu...melepas peluang gue.

Manatau ada luck kali ni, kalau teda pun ndak pa bah, next time boleh cuba dan cuba dan cuba dan cubaaaaaaaaa lagi hehehe.

Bah...siapa-siapa pun boleh juga ikut ni, so kalau berminat sila lah melawat blog kawan saya ni di sini. Ada disertakan tu syarat-syarat tapi semuanya pun senang ja hehehe don't worry.

Wish me luck (^_^)

www.tips-fb.com
Sunset Zumba with Michelle Koh



www.tips-fb.com
New Look (^_^)
Assalamualaikum wbt & hi y'all....


Selepas sebulan hehehe....


Kulit kepala pun sudah okeh hehehe.


www.tips-fb.com
Hidup Mesti Sihat, Makan Secara Sihat
Assalamualaikum wbt. dan hai semua (^_^)...


Wah...bunyi cam what is this? sambil kerut-kerut dahi hehehehe....ya MAKAN SECARA SIHAT! Healthy eating people (^_^)


Source:  Google


Ya baru sekarang sedar bahawa makan secara sihat adalah cara yang paling baik untuk mengurangkan berat badan atau menambah berat badan, so pilih mana yang sesuai lah kan untuk diri sendiri. 

Let me tell you my story and it gonna be a long post hehehe:

Source:  Google

Kalau tengok diri sendiri, memang obes sudah lah sebab berat badan sudah mencecah 71kg.....die die die.  Baru lah terkial-kial mau kurangkan berat badan (padan muka).  Dulu, keterbergantungan kepada sistem sokongan untuk kurus adalah sangat tinggi hahaha.  Ya, semua pun mau dicuba, itu lah ini lah but end of the day, oh...sungguh mengecewakan sebab berat badan naik lagi selepas berhenti (so .... memang kena bergantung terus lah kalau mau kurus).

Source: Google

Then ... baru terfikir mau aktif bersenam, so start lah jogging and brisk walk.  Fun and sweating.  Tapi masih juga proses pengurangan berat badan tu agak perlahan (like 1kg per 3 months...what???).  Perasaan sedih tu memang lah 100% sebab semangat sudah berkobar-kobar kan.... impian untuk cecah angka 56kg tu cam semakin kabur.....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh


Source:  Google


Ternyata....saya sudah melupakan satu perkara penting....memang paling penting iaitu MAKAN SECARA SIHAT. Sah-sah lah jadual pemakanan seharian tidak mengikut cara pemakanan yang betul dan juga hehehe terlalu banyak "so-called-the-cheat-day".  Mana tidak berat tidak turun-turun.

Tidak perlu lah ikut pelan diet segala bagai sebab kita back to basic iaitu.....jeng jeng jeng......


Piramid Makanan

Source:  Google


Atau lebih tepat kita rujuk Piramid Makanan Malaysia



Source: MOH


Simple kan...?  Selalunya perkara ini yang selalu kita abaikan, sama ada kita buat crash-diet, ganti pemakanan dengan slimming products atau makan secara berlebihan.

Saya rujuk laman web Kementerian Kesihatan Malaysia untuk cara pemakanan yang sihat, wow....punyalah banyak maklumat yang saya kira selama ini kebanyakkan kita tidak tahu pun kewujudannya.  Hehehe macamana juga kan.....terpengaruh dengan pelbagai pelan diet yang fantastic ka ba boom hehehe.

Sekarang baru saya tahu, rupanya ada cara pemakanan yang sesuai untuk golongan yang tertentu seperti mereka yang sangat tidak aktif, sederhana aktif dan aktif.  

Saya sangat berterima kasih kepada Susu Sejat kerana melalui blog beliau saya tergerak hati untuk meninjau laman Kementerian Kesihatan Malaysia.  Saya sangat galakkan anda untuk melawati blog beliau kerana banyak maklumat yang dikongsikan.

Source:  Google

Saya pun baru mula pelan pemakanan secara sihat ini secara rasminya bulan Mei lepas hehehe masih baru lagi tetapi PERCAYA LAH bahawa tiada yang lebih baik selain dari mengamalkan cara ini.  Mula-mula memang susah, kadang-kadang terlebih alasan pun ada hahaha alasan malas lah yang paling tinggi sekali.  Disiplin diri amat penting, macam kita ambil pelan pelansingan/produk pelansingan juga cuma bezanya di sini kos nya lebih jimat.

Baca punya baca, then baru lah faham.  Seperti yang Susu Sejat maklumkan dan amalkan, kita makan ikut keperluan kalori so setelah mendalami intipati kalori makanan hehehe ayat sungguh lah bombastik, saya ikut cadangan menu 2000 kalori sehari.  Keperluan kalori ini adalah bagi kanak-kanak, remaja perempuan, wanita yang aktif secara sederhana dan lelaki yang tidak aktif (sumber dipetik dari flyer Makan Secara Sihat terbitan Bahagian Pendidikan Kesihatan & Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia).



Source:  Google

Untuk itu, saya kurangkan makan di luar untuk sarapan pagi/makan tengahari, jimat masa dan kos kan.  Masak sendiri dan bawa bekal ke pejabat.  Begitu senang dan menjimatkan, yang paling penting kita dapat membiasakan diri untuk mengira berapa kalori yang dimakan sehari.


Source:  Google

Jangan lupa untuk bersenam kerana setakat makan secara berhemah tidak menjamin kesihatan yang utuh kerana kita juga perlu menjadi aktif baru lah seimbang kan (^_^).

Source:  Google


Source:  Google

Lately, saya suka mencabar diri untuk mencuba sesuatu yang saya selalu rasa tidak dapat lakukan kerana berbadan besar.  Saya ikut larian 10km/7km, aktifkan diri dengan ZUMBA, hiking dan Insya Allah berenang.  Bagi saya aktiviti seperti ini memerlukan seseorang yang hebat, ternyata saya silap.  Semua orang boleh buat asal saja ada kemahuan.

Semoga saya berjaya meneruskan apa yang sedang saya buat sekarang ini untuk kehidupan yang lebih sihat. 

UTAMAKAN KESIHATAN




www.tips-fb.com
7K Sunset Charity Run 2012
Assalamualaikum wbt and hi y'all (^_^)




Save the date....can't hardly wait to run again (^_^)


www.tips-fb.com
KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN 2012
Assalamualaikum wbt & hi y'all (^_^)

Yeay....2 days of public holidays hehehe.  Kesian...patut ambik cuti for the rest of the week tapi terpaksa dibatalkan.  Tidak apa lah ... nanti lah pembalasan dendam cuti lama.

Aktiviti untuk dua hari adalah marathon drama korea hahahaha .... sandi juga lah hahaha tapi ndak juga sampai ke pagi lah pasal jam 10 malam ngantuk sudah mata.

Bah nanti akan diupdate lagi pasal ada 28 episod lagi mau ditengok ni....
www.tips-fb.com
www.tips-fb.com
So fast....
Assalamualaikum wbt. & hi y'all (^_^)


hahaha...saja mo kasitau, my hair grow oredi, very fast ooo...me likey.  Alhamdulillah the scalp also mau heal sudah .. double yeay!

Nah...itu saja bah...mau minta puji saja ni.



www.tips-fb.com
Korean Drama
Assalamualaikum wbt. & hi y'all (^_^)


Lamanya tidak cerita pasal drama korea ni hehehe, masih aktif lagi ni hahaha tapi lately macam berkecamuk pulak terlampau banyak drama yang best-best.

Minggu lepas baru habis tengok drama "Feast of the Gods".  Memang best jalan cerita drama ni, in case siapa yang belum tengok, baca sinopsis ni hehehe

Pic credit: Korean Drama

There are two women fighting over a single destiny. This TV series tells a story about Jun-yeong, who inherits the brilliant cooking skills of her mother and embarks on a path of dazzling success. Then there is In-joo who wishes to be like her mother and makes tremendous efforts to surpass her rival, Jun-yeong. The rivalry between the two women takes place at the Arirang, which is Korea’s top authentic cuisine restaurant. The characters find individual happiness through the foods they cook and serve at the restaurant. And they create delightful and divine foods amidst the antagonism and reconciliation, all for the love of food. The sparks fly in the tension between the two women over who will eventually control the Arirang restaurant.

Credited to HanCinema


Then....cam terasa kekurangan pulak hahaha pasal tiada drama yang mau ditonton. Surf punya surf...terjumpa drama "A Thousand Kisses" ni:


Pic credit:  Korean Drama

A drama that deals with the age differences in relationships. Woo Joo Young and Jang Woo Bin explore the older woman-younger man relationship whereas Jang Woo Jin and Joo Young’s younger sister, Joo Mi, deal with the huge age gap between them.

Credited to Korean Drama


Ada 34 episod hahaha baru tengok 3 episod semalam.  Kiranya mau sekali harung tapi nampaknya sang mata mahu beradu awal jadi simpan-simpan dulu lah keinginan itu.  Pastinya malam ini akan membalas dendam hahaa...

Pagi ni awal sampai di pejabat, hahaha heaven nya driving masa cuti sekolah ni, jalan raya pun tidak jam. Biasalah gatal tangan kan surf punya surf...terjumpa lagi satu drama yang pelakonnya memang kegemaran lah si Kim Sun Ah.  Drama ni akan mula ditayangkan pada 30 Mei 2012, tajuknya "I Do I Do".  Haish...why lah so many drama yang best-best ni......

Pic Credit: Korean Drama

A drama based on an original comic.

Hwang Ji An (Kim Sun Ah) is a successful mid-30′s career woman (Director in shoe company) with a bright future ahead until she gets into an “accident” one night with the company new employed young male co-worker, Park Tae Kang (Lee Jang Woo) who used to be a fake shoe maker and always ready to run away whenever police raids. Her life and career gets thrown in chaos upon learning that she has became pregnant with his child.
Her strongest rival, Yeom Na Ri (Im Soo Hyang) takes the chance of that moment to overthrow her company position while she meets again with her old love, Jo Eun Sung (Park Gun Hyung) who has became her Gynecologist.


Credited to Korean Drama


Terus bingung.....hahaha
www.tips-fb.com
ZUMBA with Michelle Koh
Assalamualaikum wbt and hi y'all (^_^)...


My current addiction





every Tuesday, Thursday & Friday.....
www.tips-fb.com
Hurt Part II
Assalamualaikum wbt. & hi y'all ....


Terasa betul hati saya bila ditanyakan soalan itu.  Saya pun tiada jawapan yang paling tepat untuk menjawab soalan kamu tu sebab saya sendiri pun tidak tahu jawapannya.








Kalau iya pun bertanya .... jangan lah sampai cakap nanti saya tidak dapat anak kalau terlampau lewat.  Ya Allah, sedih hati saya kamu cakap macam itu, janganlah kerana kamu sudah hampir ada semuanya dan soon akan menerima orang baru dalam hidup, kamu ada hak untuk bercakap macam tu.



Saya berserah kepada Allah, lambat atau cepat, saya redha ini jalan hidup saya yang sudah ditentukan oleh-Nya. Saya bersangka baik saja dengan apa yang kamu cakap tu cuma saya hilang rasa hormat.


www.tips-fb.com
Good Bye Rapunzel, Hello GI Jane
Assalamualaikum wbt. & hi y'all

Tajuk cukup gempak kunun hahahaha padahal mo cerita ja kepala gue sudah dibotakkan gara-gara kegatalan kulit kepala yang melampau.

Rasa was-was juga sebab ya lah manada perempuan botakkan kepala dia dan kalau ikut hukum pun haram sebab menyerupai lelaki.  Then tanya my family, then my kazen google, dapat juga information yang mengurangkan rasa was-was.

Maka, dengan lafaz bismillah, habis rambut rapunzel gue diranapkan hahaha.  Siap my brother buat gaya mohawk lah itu lah ini lah...hahahaha lucu pulak tengok diri sendiri.  

Rupanya...ada beberapa tompok merah dan itulah yang paling gatal sekali.  Mungkin kesan dari digaru hehehe sebab tidak tahan bah gatal betul.  Rasa penyesalan pun ada sebab digaru, gerenti lah ada tu bakteria jahat.  Probably juga terlampau ikut cakap/saranan orang, shampu ni bagus lah itu lah ini lah then got irritation/burn sebab tindakbalas kimia yang kuat.

Tawakkal saja lah, sekarang ni mau letak aloe vera dulu untuk kurangkan irritation tu, habis sepasu besar aloe vera di kampung kena angkut balik rumah hehehe.

Tapi, walau pun botak, mesti kena positif pasal kalau sudah botak gerenti lah lain-lain persepsi orang hahaha.  Cantik juga bah botak ni, cuba tengok gambar ni:



Biarlah apa orang cakap yang penting sihat mah! 
www.tips-fb.com
Happy Mother's Day 2012
Assalamualaikum wbt & hi y'all (^_^)

Sambutan Mother's Day tahun ini memang meriah walaupun ada yang tidak dapat join sama.  Sepatutnya last week tapi ibu tercinta pergi KL hehehe.

Kepingin mau baking rainbow cake tapi kebetulan pulak ada 2 hari kursus sebelum hari kejadian, makanya kek hari ibu dibeli saja hehehe.....kecewa jugalah well...nanti ditebus Raya nanti hehehe.

Jadi....kita tengok saja lah gambar-gambar dibawah (gambar-gambar dipinjam dari FB pakcik hehehe)



Lil cuzzies memang pandai cari spot hahaha












Minta maaf banyak-banyak sebab tiada dalam gambar makanan/minuman sebab semua pun sibuk makan hahaha.

Jumpa lagi..........


www.tips-fb.com
STOP KONY
Assalamualaikum wbt. & hi y'all.

I just came to know about this "Stop Kony 2012" when I read Daphne's post this morning.  You can read her post here.



Please spare your time to read and understand this awareness.  Visit this site for further information.

www.tips-fb.com
March's Affairs
Assalamualaikum wbt dan haluuuuuu y'all....

Hehehehe entry ini sepatutnya kena post bulan Mac yang lepas tapiiiii tiada kerajinan so baca saja lah.

OMG......my last posted entry was in February????? hahahahaa memang dasar pemalas, apa bule buat lah kan.

Anyhoooo....let me jadi storyteller lah untuk entri kali ni sementara "aura kerajinan" yang sedang bersinar-sinar sekarang ni masih kuat hehehe.

Baiklah....ceritanya bermula begini:

Ada seorang perempuan bernama Kimora (bolehlah ...) dan dia sangat suka bulan Mac.  Kenapa juga bah dia suka bulan ini? Ohhh...rupa-rupanya bulan ini sungguh istimewa sebab dia dilahirkan pada bulan ini beberapa tahun lamanya (umur rahsia hahahaa).



Pic source: Mr. Google


Angka 3 juga sungguh signifikan dan menjadi angka kegemaran si Kimora ni.... asal saja dia ndak main nombor ekor sudahlah hahaha.

Jadi dipendekkan cerita...dia telah menyambut hari kelahirannya bersama kawan-kawannya.  Jadi ini lah konon gambar-gambar semasa kejadian itu.....

Nah...ini lah rakan-rakan si Kimora....

Gambar kredit kepada Chinadoll


Tapi...sebelum itu kan, si Kimora telah melaram dengan baju kebaya pada malam An Evening with Kebaya (betul ka ni...tidak ingat sudah hahahaha)

Have fun betul time tu walaupun kecewa sebab minta set rambut ala 60'an tidak menjadi.

so gemuk ooo

paling like ini gambar


Itu saja lah.

www.tips-fb.com
Wordless Wednesday - HURT

Source: Google 
www.tips-fb.com
Jom Derma Darah...
Salam  (^_^)

Macam terlebih rajin pulak membelog hari ini hahahhaa...

Akhirnya tercapai juga one of wishlists untuk tahun ini, ya derma darah.  First time derma ni, nervous gila tau tapi alhamdulillah semua berjalan lancar.


Hehehe masa ni kakak nurse yang sangat mesra sedang kasi masuk jarum untuk pam darah tu, ndak lah saya tau camana mo explain jarum tu, siapa-siapa pernah derma darah, mesti tau punya....nasib baik kena bius, cam trauma tengok jarum besar hahaha sekalinya cam biasa-biasa jak (wah temberang sudah konon). Kejap-kejap tengok darah tu mengalir masuk dapat pek, punya cepat tu darah mengalir, nasib baik tidak pitam hahaha ... semestinya harus positif thinking masa ni.  Alhamdulillah...semoga darah yang didermakan dapat membantu mereka yang memerlukan, hopefully dapat derma lagi after 3 months.

BANTULAH MEREKA YANG MEMERLUKAN.
www.tips-fb.com
BORNEO INTERNATIONAL MARATHON 2012
Salam and hi y'all (^_^)

Wah....cam bangas sudah blog ni kan hahahahaha....

Ingat lagi pasal entry ni?  Ya finally last sunday...saya berjaya menghabiskan 10K.  Kembang kempis semput juga lah pasal lack of exercise hahaha.  

Paling last training untuk marathon ni somewhere in March hahaha bayangkan....1 bulan hibernated tiba-tiba terus ber"marathon"....

Anyway.... bangga dengan diri sendiri sebab dapat menghabiskan 10K tu.  Siapa tidak bangga kan ... hehehe, paling best turun juga lah 1kg...alhamdulillah.  Motivasi untuk turunkan berat badan makin membuak-buak hehehe harap-harap semangat tu maintain lah...jangan hangat-hangat tahi ayam ja!

Orang bilang tiada guna berkata-kata kalau tiada bukti...jadi ini lah buktinya:

Acara bergambar harus ada sebelum mula hahaha

Starting point

belum sampai half-way lagi ni...

one of those who ran for full marathon, salute for them .... bila lah boleh ikut full-m ni hahaha 10k pun semput sudah...

finally....hahaha JJ's so cool and he ran too.


Bah...itu saja, Insya Allah tahun depan ikut lagi (^_^)
www.tips-fb.com
The Moon That Embraces The Sun
Salam.


Dikala ini sangat mengilai drama ini:

The Moon That Embraces The Sun

Picture taken from Google

Sinopsis adalah seperti berikut:

“The Moon Embracing The Sun” tells a love story between King Lee Hwon and a female shaman named Wol. Wol was born from a noble family and became the crown princess, but she was entrapped and faced execution. Finally, she lived as a shaman.

Memang BEST cerita drama ni...omaigawd...sungguh bikin mengalir airmata huhu as usual lah drama queen kan hahaha

Paling bikin ndak sabar mo tunggu episod seterusnya adalah ini:

bikin jatuh cinta bah ini lelaki hahaha

sedang membayangkan diri sendiri itu perempuan hahaha

Pictures taken from Google.

Bah itu saja.

www.tips-fb.com
Wordless Wednesday - My Stray Cats
www.tips-fb.com
BORNEO INTERNATIONAL MARATHON 2012
Salam and hi y'all (^_^)


Believe it or not, I've signed-up for Borneo International Marathon which will be on the 6 May 2012 (^_^) hahahaha....

Well....even si Oppa* pun tidak percaya kemampuan diri ini hahahha, bah comel kan yup aka MONTEL aka GEMUK lah bah kan ....

Last year, I've joined the 7K Sunset, not bad walau pun sekejap lari sekejap berjalan, ramai bah orang then 1st time for me, macam jakun pun ada but it was fun.  This year, I'll be joining again Insya Allah.

But don't get me wrong, I won't running for the full marathon, hehehe it will be only 10k, Insya Allah kita cuba saja dulu since ini 1st time ikut event begini hahaha....ini pun cam rasa nervous boleh ka tidak, tapi kalau tidak cuba tidak tahu kan.  

The route also tidak lah menyeksakan hehehe, sila baca dibawah ini:-

10 Kilometers

Likas Stadium flag off – Head towards the city centre via Tanjung Lipat Coastal way towards Jesselton Point and onto Wisma Medreka. Turn right on Jalan Tun Fuad Stephens at Wisma Merdeka shopping centre towards the waterfront and left towards the KK Central Market. Turn around is in front of KK Central Market and return


Source:  BIM

Event Details
Date
:
Sunday, 6th May 2012
Starting Time
:
2.00am
Venue
:
Likas Stadium, Kota Kinabalu, Sabah
Closing Date
:
Thursday, 15th March 2012
Early Bird Deadline
:
15th February 2012
Organiser
:
Kelab Larian Kinabalu

Age, Race Categories & Start Times
Category
Age Group
Time Limit
Reporting Time
Starting Time
Closing
Full Marathon Open
18-39 yrs old
6h 30m
2.30am
3:00am
9:30am
Full Marathon Veteran
40 yrs & above
6h 30m
2.30am
3:00am
9.30am
Half Marathon Open
14-39 yrs old
3h 30m
4.30am
5.00am
8.30am
Half Marathon Veteran
40 yrs & above
3h 30m
4.30am
5:00am
8:30am
10KM Open
10 yrs & above
2h
5.15am
5:45am
7:45am
10KM School Category
18 yrs & above
2h
5.15am
5:45am
7:45am

Information source from here

If you're interested, please visit BIM

Kalau kamurang tanya kenapa lah bah juga mau ikut ini marathon, I don't have the answer.  Keinginan itu macam "pop-up" on the spot, mungkin juga sebab mau mencabar diri.  

Tapi bagus juga lah bah supaya rajin sikit saya mau pigi exercise hahaaha....tapi cuaca setiap petang amat tidak bekerjasama, few times tu cam rasa tipah tertipu sebab ingatkan hujan sekalinya dei tiada pun hujan.  Kelmarin lagi sandi, siap bunyi lagi guruh di langit, dengan konpiden bah hujan ni, ada lah hujan renyai tu pun sekejap jak, tunggu punya tunggu....jam 6 petang terang benderang (-_-")

Bah itu saja lah.....sekian.

MAJU LAH SUKAN UNTUK KESIHATAN DIRI.


www.tips-fb.com
Tomot
Setelah Gubuk dan Ketot passed away, cuma Tomot aka Comot ja yang tinggal.  Sedih bah.

Tiba-tiba, one fine day, Glen telah hadir .... hehehehe nama Glen telah diambik dari perkataan "gelendangan" sebab kucing ini tidak diketahui siapa pemiliknya.  Datang dengan rela menagih kasih di rumah my parents.

Nah...ini lah dua ekor kucing kesayangan

Seekor tengok ke utara, seekor tengok ke selatan

Acara membersihkan bulu...hahaha so cute.


www.tips-fb.com