HAPPY 53rd INDEPENDENCE DAY MALAYSIA
31 AUGUST 2010

HAPPY 53rd INDEPENDENCE DAY

MY LOVE MALAYSIA
www.tips-fb.com
Salam (^_^)

Ya ... manisnya berjanji kan untuk mengupdatekan belog ni tapi janji tinggal janji dong.....!!!!!  Sorry guys, bukannya ndak ada topik yang best-best tapi aksesori untuk entri baru seperti gambar selalu tidak dapat diambik karena bateri tidak dicharge ya, angkara sang punya kamera TERLUPA UNTUK MENGECAS BATERI KAMERA.

Nah...itulah siapa suruh, kalau ndak sudah ada tu gambar-gambar penyeri entri terkini hehehe padan muka, jadi jangan kuciwa kalau pendapatan di Nuffnang ndak bergerak.

Memang betul, kadang-kadang kuciwa dan sungguh jeles bila nampak entri kawan-kawan blogger yang lain mencecah ribuan sedangkan empunya diri duiiina sikitnyaaaa....bila sudah bersemangat tu mau buat entri baru, kamera plak buat hal....jangan salahkan kamera sila salahkan diri sendiri sebab LUPA.

Mungkin juga sebab entri tidak menarik untuk dibaca? Mungkin juga penggunaan bahasa yang digunakan dalam belog ini menyukarkan pembaca? Atau.....memang penulis belog ini sengaja mencari alasan hahahahahaha apa-apa saja lah kan...eeuwwww sungguh lah ayu ayat-ayat ku ini (@_@)

Ganbatte Kimora san!
www.tips-fb.com
Jazmine Sullivan - Bust Your Windows
www.tips-fb.com
Twitter
Salam and hi y'all (^_^)

Ramadhan ke 14 sudah pulak ni.......lagi 2 minggu kita akan menyambut Syawal, macam teruja skit lah ni tahun sebab boleh bercuti lama skit hahahaha.  Maklumlah empat tahun menimba ilmu jadi cuti tahunan diperuntukkan untuk study weeks dan exams, jadi kalau ada perayaan pun kena bajet-bajet cuti lah.....sedih okay masa ni sebab ndak dapat beraya lama, orang masih lagi riang ria, sudah kuliah plak adeeehh.  Tapi itu cerita dulu hehehehe..

Eh eh eh....mengapa pulak tiba-tiba cerita pasal raya padahal tajuk entri adalah TWITTER???? Saja bah tu menambah ayat-ayat cinta konon hahahhahaha....

Ok ok berbalik kepada cerita TWITTER ni...dulu me ada akaun twitter ni tapi disebabkan ada "isu" yang melanda, habis semua akaun di alam maya diDELETEkan ... tanda protes lah konon ... sekalinya kan cam menyesal plak sudah nasib baik ni kimoradilautbiru ndak terdelete forever....

Then terbaca entri Sis Red ni, trus apa lagi terhegeh-hegeh lah bah mengaktifkan lagi ni twitter....hahahaha gara-gara mau ikut contest lah katakan...anyway good juga lah at least ada juga masa untuk mengshoutoutkan perasaan kalau facebook down cam ni pagi....padahal bersemangat sudah ni mau baking cakes hahahaa ...

Ok peeps....kalau mau add me sila lah add me @ kimoradilautbiru.
www.tips-fb.com
Afgan - Pada Mu Ku Bersujud ( Offical Video )



Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud
www.tips-fb.com
Para Pencari Tuhan
Gambar sumber dari sini.

Dua hari terperuk dirumah dek demam kan...saya tertarik dengan drama ini Para Pencari Tuhan yang disiarkan di Astro Oasis bermula jam 1:30 petang.  Drama keagamaan yang cukup mudah difahami oleh semua. Best betul jalan cerita drama ni. 

Sinopsis (dalam bahasa Indonesia):

Para Pencari Tuhan bercerita tentang kehidupan seorang merbot (penjaga mushala) bernama Bang Jack (Deddy Mizwar) dan ketiga muridnya yang mantan narapidana, yaitu Chelsea (Melky Bajaj), Barong (Aden Bajaj), dan Juki (Isa Bajaj). Setelah keluar dari penjara, Barong diusir dari komplotan curanmor lantaran sering menyanyi di pengadilan. Setali tiga uang, Juki yang mantan copet, ditolak mentah-mentah saat kembali ke rumah ibunya. Nasib Chelsea agak berbeda. Ketika akan mengajak rujuk kembali dengan mantan istrinya, Marni (Anggia Jelita). Ternyata sang istri sudah menikah dengan Sumarno, polisi yang menjebloskannya ke penjara.

Akhirnya mereka bertiga secara tak sengaja bertemu dan luntang-lantung menyusuri Jakarta yang tak lagi ramah. Seharian mereka menjumpai warung tutup. Hati mereka makin sakit, merasa dunia sudah benar-benar menutup diri bagi mereka. Mereka baru tersadar saat ada yang memberitahu bahwa hari ini adalah hari pertama bulan puasa, sehingga tak ada orang makan di warung.

Ketiganya kemudian terdampar di sebuah mushala bernama At-Taufiq. Di sana ada Bang Jack, penjaga mushala yang fanatik dengan bedug. Dia tak mau adzan jika belum menabuh bedug. Mantan tukang jagal ini akhirnya tak hanya menerima ketiga narapidana tersebut tapi sekaligus sudi membimbing mereka ke jalan yang benar. Sebenarnya ilmu agama Bang Jack sendiri pas-pasan sehingga dalam penerapan agama sering keliru. Untunglah ada Aya (Zaskia Adya Mecca) yang membantunya. Gadis cantik penjual kolak dan pengelola perpustakaan gratis ini paham soal agama. Aya adalah adik ipar Ustad Ferry (Akri Patrio), sang ketua pengurus mushala, yang pamornya tengah menanjak setelah menjadi komentator di sebuah televisi. Belakangan pupolaritasnya tersaingi oleh istrinya sendiri, Haifa (Annisa Suci Wulandari).

Dalam sinetron ini juga ditampilkan hubungan yang unik antara Bang Udin (Udin Nganga), seorang hansip, dan sahabatnya Asrul (Asrul Dahlan), seorang pria beristri satu beranak empat, dengan Pak Jalal (Jarwo Kwat). Bang Udin dan Asrul sering merasa kesal dengan Pak Jalal yang merupakan orang paling kaya di kampungnya. Sekesal apapun mereka tetap mendatangi Pak Jalal untuk diberikan pekerjaan pada saat mereka kekurangan uang untuk biaya hidup. Selain itu, sinetron ini juga diwarnai dengan kisah cinta Aya dengan Azzam (Agus Kuncoro), teman masa kecil Aya, yang berliku-liku. Walau lamarannya sudah tiga kali ditolak, Azzam tetap pantang menyerah mengejar cinta Aya.

Sinetron bergenre komedi religi ini--cerita dan skenarionya ditulis oleh Wahyu HS--penuh dengan pesan agama yang disampaikan secara ringan sehingga tidak terkesan menggurui. Data AGB Nielsen menyebutkan bahwa tayangan ini meraih share di atas rata-rata 32 persen, dan disaksikan oleh penonton pria/wanita dari hampir semua kelompok umur, 10-24 tahun, 30-39 tahun, hingga 40-49 tahun.

SUMBER: WIKIPEDIA

Rupa-rupanya sudah sampai musim ketiga sudah kalo di seberang....waduh waduh....tapi apa pun sila lah tonton drama ini untuk mengetahui kesyiokankan ya...

www.tips-fb.com
SALAM RAMADHAN 1431H
Salam Ramadhan 1431 untuk semua (^_^)

Hari ini merupakan hari ketiga umat Islam berpuasa....alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi kerana kita masih diberikan peluang untuk sama-sama merasai kenikmatan bulan al mubarak ini.

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Lagu Man Bai ni merupakan antara lagu wajib dipasang hehehe bukan apa untuk menenangkan fikiran dari memikirkan perit tekak sekarang ni....ya sudah TIGA hari saya tidak berpuasa, terasa rugi betul tapi apakan daya sudah namanya perempuan kan....dan sebelum bermulanya puasa lagi saya sudah diuji dengan demam selsema dan sore throat yang amat perit....ini pun baru masuk pejabat setelah dua hari MC.  

Cuba juga untuk berpuasa hari pertama tapi memang tidak boleh tahan tekak sudah membengkak, pergi klinik nah kau...sah sah sudah tu doktor bilang bengkak sudah so baru dikasi tu antibiotik, alhamdulillah ok sudah sikit walaupun masih lagi terasa cam berduri ja tu dalam leher kerongkong semua...

Percubaan untuk berpuasa hari kedua pun tidak berjaya sebab Cik Merah datang melawat....ndak pa ada hikmah juga bocor di awal puasa ni, demam pun semakin ok sebab tidak minum air sejuk (hahaha sendiri cari pasal).


Apa pun.... saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua (^_^).

p/s: bila baca balik entri ni...eeee skema betulllll
www.tips-fb.com